مراحل و فرایند صادرات
خروج کالا از یک کشور به کشورهای دیگر تعریف جامه ای از صادرات است . مراحل و فرایند صادرات زمانی صورت میگیرد که یک کشور تولیدات خود را علاوه بر تامین بازار داخلی نسبت به نیاز کشور های دیگر به بازارهای خارجی می فروشد و صادر می کند .فرایند صادرات بسیار پیچیده و حساس است و بازرگانان در این امر مهم باید با آگاهی و اطلاع کامل وارد شوند .
گاهی صادرات به صورت موقت صورت می پذیرد یعنی صادر کنند با اطلاع از این که در آینده کالایش را به کشورش باز می گرداند آن را به کشور مقصد صادر می کند که معمولا برای شرکت در نمایشگاه های بین المللی ، تعمیر یا نگهداری کالا و یا بازاریابی و…..صورت می گیرد .
در فرایند صادرات یک سری اهداف رایج می باشد به طور مثال دفاع از موقعیت خود در برابر صادرکنندگان دیگر ، کاهش هزینه های ثابت ، بهره مندی از نهایت ظرفیت تولید , ارزیابی کردن فناوری های نوین ، برند سازی و…..
صادرات به معنای دستیابی به فرصت های بیشتر می باشد اما قطعا خطراتی هم به همراه دارد ، صادر کننده باید نیاز کشور مقابل را با مقدار کالای صادراتی خود تطبیق دهد زیرا صادرات موفق مستلزم دانش محصول و اطلاع از ویژگیهای منحصر به فرد هر بازار است . موضوع مهمی که در مراحل و فرایند صادرات وجود دارد بازار یابی است .بازاریابی به معنای شناخت بازارهای خارجی و راه های نفوذ در آنها می باشد که این شناخت از راه مذاکره با خریداران ، بهره مندی از اطلاعات و آمارهای رسمی موجود ، حضور در نمایشگاه های بین المللی ، مشورت با رایزنان بازرگانی که در سفارتخانه ها و اتاق هاي بازرگانی هستند و همچنین گرفتن استعلام از موسسات بین المللی و مراکزي که در رابطه با این موضوع خدمات ارائه می کنند به دست می آید .
مراحل و فرایند صادرات
در مراحل و فرایند صادرات ، برای یک صادرات موفق شناسایی کالاهاي رقیب و اطلاع از کیفیت و قیمتهای آنها در بازار و انجام تبلیغات موثر براي معرفی کالا به بازار نقش بسیار مهمی دارد.مراحل و فرایند صادرات که می توان برشمرد عبارت است از:
1- جمع آوری اطلاعات کافی از بازار های مقصد در جهت شناخت مقدار تقاضای آن کشور و شرایط اقتصادی و شناخت کافی از خریدار کالای صادره
2- داشتن کارت بازرگانی معتبر به نام خود شرکت یا فرد صادرکننده
3- اطلاع از قوانین و مقررات صادرات
4- تهیه فاکتور فروش
5- در صورت متنوع بودن کالاها تهیه لیست عدل بندی
6- بست قرارداد حمل و نقل
7- اخذ اظهارنامه گمرکی از کشور مبدا
8- گرفتن بارنامه
9- گرفتن گواهی از مبدا و صادرات کالا
نکته ای که در مراحل و فرایند صادرات وجود دارد این است که فروش کالا به کشورهای دیگر که فرهنگ متفاوتی دارند و آداب منحصر به فردی دارند ، نیاز به علم روز دارد . کشور صادرکننده باید قبل از اینکه مراحل و فرایند صادرات را شروع کند باید از اقتصاد کشور مقصد اطلاعات کسب کند ، فرهنگشان را بشناسد ، قوانینشان را مطالعه کند ، از روابط سیاسی دو کشور مطلع گردد و رفتار خریداران را رصد کند و سبک زندگی در کشور مقصد مطالعه کند ، علایقشان را بداند و نیازشان را برآورد کند در واقع با در نظر گرفتن همه فاکتور ها یک صادرات موفق داشته باشد .
مراحل و فرایند صادرات
مراحل و فرایند صادرات را به طور کلی می توان به صورت چند بخش کلی تقسیم کرد :
گام اول ) تحقیق برای انتخاب بازار مقصد
به دلیل متعدد بودن بازارها، و فاصله بازار از شرکت ، تحقیقات از بازار بسیار پرهزینه می باشد . مشکل در این است که شرکتهایی که این هزینه را متقبل می شوند گاهی پیش می آید که آن بازار را برای ورود مناسب تشخیص نمی دهند به همین دلیل لازم است کسب وکارها در ابتدا اطلاعات اولیه از بازارهای موجود جمع آوری نمایند و بازارهای ضعیف و نا متناسب با ظرفیتهای شرکت را از لیست حذف کنند ، بازار مورد نظر را شناسایی کنند و در آخر برنامههای بازاریابی خود را اجرا نمایند .
گام دوم ) ایجاد یک برنامه بازاریابی مناسب
میتوان گفت در موفقیت صادرات و بهبود عملکرد صادراتی مهمترین عامل ، طراحی و اجرای یک برنامه بازاریابی متناسب با بازارهای مقصد است . بازاریابی برای کالاهای صادراتی بسیار پیچیدهتر از بازاریابی در محیط داخلی می باشد . شرایط بازارهای قصد با کشور مبدا متفاوت است به طور مثال ازنظر فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و …با هم فرق دارد و شرکتها باید تلاش زیادی برای بازاریابی در کشور مقصد انجام دهند زیرا جلب اعتماد آنها دشوارتر از بازار داخلی می باشد .
گام سوم ) دریافت مجوزهای صادرات کالا
آسانترین مرحله می توان گفت در بین مراحل و فرایند صادرات ، اخذ مجوزهای مربوط به صادرات می باشد و از آنجا که کشورها به دنبال توسعه صادرات خود میباشند ، قوانین سختگیرانهای برای صادرات کالا در نظر نگرفته و سعی در تشویق صادرات دارند .
مراحل و فرایند صادرات
گام چهارم ) بستن قرارداد و دریافت وجه
موضوع دیگر از مراحل و فرایند صادرات بستن قرارداد میباشد که این کار برای اطمینان بیشتر انجام می گردد بعد از بستن قرارداد ، طرفین باید اطلاعات، کالا، اسناد محموله، و پول را به یکدیگر به یکدیگر انتقال دهند .
گام پنجم ) بیمه حمل و نقل بین المللی
برای مصون ماندن از خطرات در انتقال کالا، باید از بیمه استفاده شود .
گام ششم ) بازرسی
به دلیل اینکه خریدار جهت نظارت در زمان تولید و ارسال کالا حاضر نیست ، می تواند از یک سازمان بازرسی برای این امر درخواست بازرسی کند .
گام هفتم) حمل و نقل بین المللی
بعد از مرحله بازرسی حمل کننده کالا در قبال دریافت کرایه کالا را به مقصد حمل میکند
گام هشتم ) ترخیص کالا
در بحث بازرگانی بین المللی کالا را باید از گمرک کشور مبدا و مقصد ترخیص نماید
گام نهم ) خدمات پس از فروش
برای کسب اعتماد خریدار ، فروشنده همچنان ارتباط خود را با او حفظ می کند و خدمات پس از فروش ارائه می دهد .
در زمان شیوع کرونا بر امر صادرات در رابطه با پروتکلهای بهداشتی ، فرمولهای مختلفی اجرا میشود که دسته ای از این موازین بهداشتی در زمینه بینالمللی و هماهنگ با گمرکهای دنیا یعنی ۱۸۰ کشور عضو جهانی گمرک یا است که آن را دنبال می کنند. سازمان جهانی گمرک با اجرای پروتکلهای بهداشتی و استانداردهای تعیینشده، بهدنبال عدم توقف تجارت بین المللی ، حفظ سلامت مصرفکنندگان و افرادی که در این فرآیند تجاری قرار دارند، می باشد .